Mindkét üzletünkben lehetőség van a színtévesztő vizsgálatra

Tudta Ön, hogy egy korrekciós szemüveg javíthat az Ön színlátásán?

Néhány szó a Színtévesztésről - A színes világ

A körülöttünk zajló világról öt érzékszervünk által szerzünk tudomást. Azonban az információk legnagyobb részét, 90%-át szemünktől kapjuk. Az emberi szem színesen lát, ezért a színes információ talán a legfontosabb adat számunkra. Színe alapján keresi meg a háziasszony a friss húst és zöldséget; az arcszín árulja el az egészséget vagy a betegséget éppúgy, mint a kedély hullámzását; színük alapján választjuk ki ruháinkat, kozmetikumainkat, bútorainkat.

Színes lámpák jelzik a légi, vízi és földi közlekedésben, hogy merre szabad menni, merre nem; színjelzések alapján ismerik fel a villanyszerelők a különböző vezetékeket; a számítástechnikában a monitor színes feliratai segítik a gyors tájékozódást. A színeknek nemcsak tájékoztató szerepe, hanem fontos hangulatformáló ereje is van.

A megfigyelések szerint a vörös élénkít, a zöld nyugtat, a kék szín segíti az összpontosítást, a barna álmosít. Bizonyos színösszeállításokat harmonikusnak, másokat zavarónak, össze nem illőnek érzünk. Szimbolikus jelentést is tulajdonítunk a színeknek. Európában a fekete a gyász színe, a fehér tisztaságot, szűziességet jelez. A vörös lángoló érzelmeket, a sárga irigységet jelent.

Hogyan látjuk a színeket?

Hogyan látjuk a színeket?

A színes látás eszköze a szem és az agy. A szem miniatűr, nagyfelbontású digitális kamerához hasonlóan működik, amelyhez az adatok értelmezésére és tárolására hatalmas kapacitású számítógép: az agy csatlakozik. A szemünkbe bejutó fényt a szem "objektívje", a szemlencse, a szem hátsó felszínét borító ideghártyára (retinára) fókuszálja. A retinán a digitális kamerák képfelvevő felületéhez hasonlóan érzékelő elemek milliói helyezkednek el. A látás érzékelő elemei, az esti fényben működő mintegy 130 millió pálcika és a nappali fényben működő mintegy 7 millió csap száma meghaladja a legnagyobb felbontású digitális kameráét is.

Az érzékelő elemekhez idegek kapcsolódnak, és az ingereket a szemidegen keresztül az agy felé továbbítják. Az esti látás elemei, a pálcikák, nem látnak színeket, viszont rendkívül érzékenyek. A nappali látás elemei, a csapok, kevésbé érzékenyek, ezzel szemben színesen látnak. Ezt az teszi lehetővé, hogy a csapokban három különböző pigment található. Ezek közül egyik a vörös, másik a zöld, harmadik pedig a kék fényre érzékeny. Ezek a pigmentek nyelik el a fény vörös, zöld illetve kék részét, és attól függően, hogy melyikből mennyit tudtak elnyelni, kialakulnak a színárnyalatok.

Tudta Ön, hogy a világon több mint 200 millió ember színtévesztő?
Hogyan lesz valakiből színtévesztő?

SzíntévesztésA színtévesztés örökletes rendellenesség. Európában a felmérések szerint a férfiak 8%-a, a nők 0,5%-a öröklötten színtévesztő. Vannak szerzett színlátási zavarok is, de ezek általában valamely ártalom (alkoholizmus, mérgezések, betegségek) következményei, és ennek megszűnésekor el szoktak múlni.

A megfigyelések szerint a színtévesztők, sőt a színvakoknak nevezett súlyos színtévesztők is látnak színeket, de egészen másképpen, mint a jó színlátók, és általában csak kevés (néha mindössze néhány száz) színárnyalatot tudnak megkülönböztetni. Egy jó színlátású ember ezzel szemben akár 4 millió színárnyalatot is fel tud ismerni!

Tudta Ön, hogy a színtévesztés több mint 100 szakma vállalásából zárhatja ki Önt?

Az élet számos területén hátrányos helyzetben vannak a színtévesztők. Több mint száz szakmában (Pl. textilipar, autó-, festék, élelmiszer- és kozmetikai ipar) nem tudnak ugyanolyan eredményesek lenni, mint a jó színlátók. A közlekedésben pedig saját magukra és másokra is veszélyesek lehetnek. A színtévesztők sokkal több közlekedési balesetet idéznek elő, mint az ép színlátók. A színtévesztés már óvodás és iskolás korban is nehéz helyzetbe hozza a színtévesztő gyermekeket: nem ismerik fel a színes jelzéseket ruháikban, helytelenül használják a színeket rajzaikon, ügyetlennek bizonyulnak a színes műanyag formákból kialakított logikai játékokban, rosszul látják a térképeket és a színes tankönyveket.

A cukorbetegség, alkoholizmus, adott gyógyszerek és mérgezések szintén a színtévesztés kialakulásához vezethetnek. Amerikában 27 millióan szenvednek cukorbetegségben. Magyarországon körülbelül 400 ezerre tehető a színtévesztők száma.

Miért fontos a színtévesztés korrekciója?

Szintévesztés korrekciója

A világot öt érzékszervünkkel érzékeljük. Ezek közül legtöbb információt a látás közvetít felénk. (A modern embernél az érzékszervek információ közvetítő szerepe körülbelül így alakul: látás 90%, hallás 5%, tapintás 2%, ízlelés 2%, szaglás 1%.) Ezért nem mindegy, hogy a látásban rejlő lehetőségeket maximálisan kihasználjuk-e. Az információvesztés a színérzékeléskor rontja az életminőséget, rontja az információ feldolgozás biztonságát, és ezeken keresztül negatívan befolyásolja a felismerés reakcióidejét.

Tudományos háttér a színlátás diagnosztizálásához és a korrigálásához

Az emberi színlátás több millió színárnyalat megkülönböztetésére képes. A szemünkben található több mint 6 millió színérzékelő receptor, más néven csapok segítségével a fény 380-780 nm közötti tartományát érzékeljük. A csapokat hullámhossz mentén vett érzékenységi tartományuk alapján három csoportra bonthatjuk. Név szerint, Protos, Deuteros, Tritos vagy L, M és S csapok, amelyek a hosszú, közepes és rövid hullámhossz (vöröses, zöldes, kékes színek) tartományban érzékenyek.

A színtévesztők színlátásának korrekciója

Színlátásunkat alapvetően két képességünk határozza meg. A szín-identifikáció, azaz hogy, képesek vagyunk e helyesen megnevezni a színek neveit és a színdiszkrimináció, azaz a különböző színek megkülönböztetésének képessége. A színtévesztők színlátása eltér az "átlagos" épszínlátókétól, amely az egyik - vagy akár több - csap típus normáltól eltérő érzékenységének következménye, ezért a színtévesztők szín-identifikációs és színdiszkriminációs képessége rosszabb az épszínlátókénál. A színtévesztés több formáját különböztethetjük meg. A leggyakoribb a Protos és Deutéros receptorok anomáliája (Protanomália, Protanópia, Deuteranomália, Deuteranópia), ritkább a Tritos hibája (Tritanópia), és elvétve előfordulhat, hogy csak az egyik típusú receptor ép (monokromázia) vagy akár mind a három receptor hibás és csak az éjszakai látásért felelős receptorok, a pálcikák érzékelnek (Achromázia). A vörös-zöld (Protán, Deután) típusú színtévesztés az 'X' kromoszóma rendellenességéből adódik és örökletes. A nőknek két "X", a férfiaknak pedig egy "X" és egy "Y" kromoszómájuk van. Mivel a férfiaknál az "X" kromoszóma nincs duplikálva, így rendellenessége színtévesztést eredményez, míg a nők esetében, ha az egyik "X" kromoszóma ép, akkor a genetikailag helyes információ "felülírja" a rosszat, ezért a férfiaknál magasabb a színtévesztők aránya.

A kaukázusi férfiak 8%-a, míg a nők 0.4-0.5%-a "vörös-zöld" színtévesztő. Az örökölt Tritanópia előfordulása ritka, a népesség mintegy 0.05%-ában fordul elő. A színtévesztés oka, a régóta kialakult nézet szerint, hogy a rendellenes receptor érzékenysége lecsökkent, habár az új kutatási eredmények a rendellenes receptor érzékenységi tartományának eltolódását is feltételezik. Ez a megközelítés teljesen összhangban van a mi módszerünkkel, amely a színtévesztés korrekcióját erre az alapvető feltételezésre építi.

A színtévesztők színlátásának korrekciója

A rendellenesség kiküszöbölésére egy speciálisan erre tervezett filtert használunk. A réteget úgy kell megtervezni, hogy a rajta áthaladó fény spektrumát oly módon változtassa meg, hogy az a színtévesztőben az épszínlátóhoz hasonló ingerületet váltsa ki. A réteg tervezésénél ügyelni kell arra, hogy a közepes hullámhosszakon, ahol a rendellenesség fellép, fejtse ki hatását, miközben a hosszú és rövid hullámhosszakon minél kevesebb hatása legyen. A réteg hatására a csapok adaptációs állapota megváltozik (a csapok érzékenysége alkalmazkodik a csökkent vagy megnövekedett fénymennyiséghez), az új kialakult helyzet úgy interpretálható, mintha a rendellenes csap érzékenysége a normál irány felé tolódott volna.

Színlátásvizsgálat és a Színtévesztés Diagnosztizálása

Színtévesztés diagnosztizálása

A tradicionális színlátást vizsgáló tesztek, mint a különböző pszeudo-izokromatikus ábrák -"pöttyös ábrás"- (Ishihara, Dvorin, Velhagen, Rabkin, stb.), pamut teszt, Lantern teszt, stb arra alkalmasak, hogy eldöntsék azt hogy a páciens épszínlátó vagy "vörös-zöld" színtévesztő. A színtévesztés típusának és súlyosságának (anópia vagy anomália) meghatározására az anomaloszkóp terjedt el. A modern ano-maloszkópok (Moreland) nemcsak a "vörös-zöld", de a Tritanópia diagnosztizálására is képesek. Az általunk használt teszt egy könnyen használható, felhasználóbarát monitoron megjelenített pszeudo-izokromatikus ábrákhoz hasonló színlátás-vizsgálat, amely alkalmas a színtévesztés különböző típusainak és súlyosságának meghatározására, valamint a korrekciós szemüvegek javító hatásának számszerűsítésére.

Gyakran feltett kérdések

1. Mi a különbség a színtévesztés és a színvakság között?

Az emberi szemben, a retinán három típusú (vörös, zöld és kék fényre érzékeny) színérzékelő receptorok helyezkednek el. Ezen receptorok ingerületéből rakja össze az agy a színes képet. Színtévesztők esetében mind a három színérzékelő receptor működik, de valamelyik típus érzékenysége lecsökkent. Színvakok esetében legalább az egyik színérzékelő receptor nem működik, de két. Illetve három receptor hiánya is előfordul.

2. Miért több a férfi színtévesztő?

A színtévesztés előfordulása a férfiak körében 16-szor gyakoribb, mint a nőknél. A férfiak 8 a nők 0.5%-a színtévesztő. A színtévesztés örökletes probléma, ami az X kromoszóma hibájából ered. Egy nő csak akkor lesz színtévesztő, ha mindkét X kromoszómája hibás. Ha csak az egyik hibás, akkor ő csak hordozza a színtévesztést. A férfiaknál az X kromoszóma hibája színtévesztést eredményez.

3. Gyógyítható a színtévesztés?

A színtévesztés nem gyógyítható, habár a normál szemüvegekhez hasonlóan, színlátást korrigáló lencsékkel a színlátás javítható.

4. Változhat a színtévesztésem az évek múlásával?

A örökletes színtévesztés típusa és súlyossága az évek múlásával nem változik. A szerzett színlátás zavarok idővel változhatnak. Cukorbetegség, glaukóma vagy az idős kori szemlencse "sárgulása" időben változó színlátást eredményezhet.

5. Hogyan javítja az életminőséget a színlátás korrekció?

A színek több szempontból is fontosak számunkra. Befolyásolják hangulatunkat, esztétikai élményt nyújtanak, és információt hordoznak számunkra. Lépten, nyomon színkódolt információkba ütközünk. A színtévesztők számára több mint 150 foglalkozás nem engedélyezett és gyakorlatilag szinte mindenhol hátrányt szenvednek. A színlátást korrigáló lencsék segítségével sok színtévesztő számára mankót nyújtunk a színes világban való tájékozódásban.

6. Miben különbözik tesztünk más vizsgálati tesztektől?

A legtöbb színlátást vizsgáló teszt csak az épszínlátók és a színtévesztők megkülönböztetésére szolgál, így nem képes a megfelelő színlátást korrigáló lencse kiválasztására. A színlátást vizsgáló tesztünk meghatározza a színtévesztés típusát és súlyosságát, valamint a korrekciós lencsékkel való visszamérés során segít a legjobb korrekciós lencse kiválasztásában. A teszt gyors, objektív és egyszerű.

7. Alkalmazható a színlátás korrigáló réteg dioptriás szemüvegeken?

Igen, a színlátást korrigáló rétegek, mind dioptriás (egyfókuszú, bifokális, multifokális), mind 0 dioptriás lencsékre felvihetők. A lencséken az AR (antireflex) rétegeknek nincs hatása. A technológia bonyolultsága egyenlőre nem teszi lehetővé, hogy kontaktlencsében is elérhetőek legyenek a színlátást korrigáló rétegek.

8. Honnan tudom, hogy a korrekciós lencse javított-e a színlátásomon?

A diagnosztizálást követően a színlátást korrigáló lencsékkel is el kell végezni a méréseket, így a javulás mértéke követhető. A módszer által kiválasztott legjobb lencsével nézelődve a páciens maga dönti el, hogy színesebben lát-e.

Színlátás vizsgálat

Korrigált színtévesztők véleménye

(Forrás: Colorlite)

Megkérdeztünk 10 olyan színtévesztő személyt, aki egy éve vette meg a színlátás korrekciós szemüveget. A kérdések az alábbiak voltak:

1. Rendszeresen használja-e a színlátás korrekciós szemüveget?

2. Ha rendszeresen viseli, mi a véleménye a hasznosságáról?

3. Ha nem viseli, miért nem?

A válaszokat igyekeztük szó szerint lejegyezni.

1. J.I. 44 éves férfi Deuteranomáliás. A korrekciós szemüveget 2005. január 21-én rendelte meg. Azóta rendszeresen használja, főleg TV nézéshez. Gépkocsivezetéshez nem szokta használni. A színeket élénkebbnek látja a korrekciós szemüveggel. Kellene egy olvasó szemüveg is, korrekciós bevonattal. Meg fogja rendelni.

2. C.S. 30 éves férfi Deuteranomáliás. A korrekciós szemüveget 2005. január 21-én rendelte meg. Meg van vele elégedve. Sikeres "2" fokozatú orvosi vizsgát tett le a korrekciós szemüveggel, és így "C" kategóriás jogosítványt szerzett. A jogosítványba beírták, hogy "Színlátás korrekciós szemüveggel vezethet". Az orvos, aki vizsgálta, kíváncsi volt a szemüvegre, mert már hallott róla, de még nem látott hasonlót. A szemüveg színével van egy kis problémája, mert néha a kollégái megjegyzéseket tesznek rá. Ezért nem viseli rendszeresen.

3. Sz.J. 53 éves férfi Deuteranomáliás. A korrekciós szemüveget 2005. február 4-én rendelte meg. Azóta rendszeresen viseli. Most volt üzemorvosi vizsgálaton, amelyet probléma nélkül le tudott tenni a korrekciós szemüveggel. Most új üzemorvosuk van, az is elfogadta a korrekciós szemüveget (éppen úgy, mint a korábbi orvos), mert minden tesztet hibátlanul meg tudott oldani. Ez óta a vizsgálat óta az üzemorvos másnak is elfogadja a korrekciós szemüveget. Nagyon boldog a szemüvegével, mert az a kenyere.

4. Cs. Gy. 50 éves férfi Deuteranomáliás. A korrekciós szemüveget 2005. február 4-én rendelte meg. Monitoros munkához vette, arra is használja. Segíti a munkáját. Gépkocsivezetéshez nem használja.

5. Sz. F. 29 éves férfi Deuteranomáliás. A korrekciós szemüveget 2005. február 4-én rendelte meg. Általában vezetéshez használja. Nagyon pozitív a hatása. A sárga és a piros színeket kiemeli. Figyelem felkeltő hatása van. Sokkal messzebbről meglátja vele a közlekedési táblákat és a piros lámpákat, mint a szemüveg nélkül. Kezdetben, főleg télen, félhomályos időben néha megfájdult tőle a feje. Azóta csak jó látási viszonyok közt használja.

6. A. Sz. 16 éves férfi Deuteranomáliás. A korrekciós szemüveget 2005. február 25-én rendelte meg. Még középiskolás tanuló. A Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karára készül. Jelenleg nem hordja, mert az iskolaorvosa azt mondta, hogy az üzemorvos úgysem fogja elismerni. De az egyetemi felvételi vizsgára el fogja vinni.

7. P.J. 21 éves férfi Deuteranomáliás. A korrekciós szemüveget 2005. március 25-én rendelte meg. Rendszeresen hordja. Sokat segít a színek felismerésében, bár most sem érzi 100 százalékosnak magát, de sokkal jobb, mint szemüveg nélkül.

8. T. Z. 32 éves férfi Deuteranomáliás. A korrekciós szemüveget 2005. március 25-én rendelte meg. Vezetéshez használja. Azóta, hogy megvette, volt egy jogosítási vizsgán, amelyen a szemüveggel gond nélkül átment. Éjjeli vezetésnél a korrekciós szemüveg csökkenti a káprázást.

9. L.B. 27 éves férfi Deuteranomáliás. A korrekciós szemüveget 2005. április 22-én rendelte meg. Nemigen hordja. Hívatásos pilóta szeretne lenni, de nem hiszi, hogy sikerülni fog, még a korrekciós szemüveggel sem.

10. T.P. 25 éves férfi Deuteranomáliás. A korrekciós szemüveget 2005. április 22-én rendelte meg. Építészmérnök hallgató. Főleg számítógépes munkához használja a szemüveget. Sokkal több színt lát vele.

Kérjük, amennyiben Ön is vett már színlátás korrekciós szemüveget, írja meg Ön is a tapasztalatait nekünk!