A táplálkozás szerepe az AMD megelőzésében

Az E- és C-vitaminok, valamint a cink fontos szerepet töltenek be a szem antioxidáns védelmi rendszerének támogatásában. Az amerikai AREDS vizsgálat során antioxidáns hatású C- és E- vitaminok, valamint cink kombinált alkalmazása 25%-kal csökkentette az előrehaladott AMD, és 19%-kal a központi látásvesztés kialakulásának veszélyét. Emellett több vizsgálat szól a lutein és a zeaxantin, valamint az omega-3 zsírsavak lehetséges megelőző szerepéről AMD-ben. A lutein és a zeaxantin természetesen is megtalálható az ideghártyában. Védő funkciójukat a káros fény elnyelésével és antioxidáns hatásukkal fejtik ki. Az omega-3 zsírsavak a sejtmembránok fontos alkotórészei, és elengedhetetlenek a sejtek normális működéséhez. Éppen ezért fontos a fenti összetevőkben gazdag, változatos és egészséges táplálkozás. Rendszeresen fogyasszon sötétzöld leveles zöldségeket, gyümölcsöket és halakat, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák a fentieket.

Amennyiben a fenti összetevőkből étkezéssel nem tudunk megfelelő mennyiséget a szervezetünkbe juttatni, akkor a hiányzó mennyiséget étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk. Ezek közül a Lutax 10 Plus az egyik legteljesebb összetételű étrend-kiegészítő, amely tartalmazza a legfontosabbnak tartott összetevőket. Lutein (10 mg), zeaxantin (1 mg), C- és E-vitaminok, valamint cink mellett omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Emellett fekete áfonya kivonat is található benne, amely szintén erősen antioxidáns hatású.

Milyen egyéb életmódbeli változások segíthetnek az AMD megelőzésében?

Kerülje a dohányzást és végezzen rendszeres testmozgást. Ellenőriztesse rendszeresen a vérnyomását és a vérzsírszintjét, és szükség esetén kezeltesse azokat.

Kizárólag felnőttek részére ajánlott. Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.